Knjiga Sjenki

Element Zemlja

Magični Elementi i Elementali Jump to comments
Smjer: sjever (U vremenu zazivanja elementa potrebno se licem okrenuti prema sjeveru, magični alat koji odgovara elementu Zemlji postavlja se u magični krug sa sjeverne strane)Godišnje doba: zima

Doba dana: ponoć

Osjet: dodir

Radnja: naučiti

Stanje: čvrsto

Arkanđel: Uriel

Element Zemlja
– prvi element koji se priziva na početku magičnog rituala

Nemojte se zamarati sa izrazima ili pojmovima koje ne razumijete. Kroz sljedeće postove dobit ćete sve potrebne informacije, i objašnjenja novih izraza na koje nailazite. Ovaj popis služi samo kao sažetak i poveznica pojmova. Neke je pojmove nemoguće doslovno prevesti na hrvatski, pa ih ostavljam u izvornom ili zavisno (engleskom) obliku, radi vama lakšeg pretraživanja.
Magični alati: pentacle, magični štap, sol, metla

Kamenje koje se koristi kao pomoć kod rada sa elementom: amber, bloodstone, hematit (željezni oksid), tigrovo oko, obsidian, moss agate, aventurin, onyx, peridot

Boja: zelena, boja trave – vibrirajuća, dinamična, živa Zemlja, boja trave – blagostanje, crna – čista mrtva Zemlja (materija crnih rupa), smeđa, zemljano smeđa – stabilna Zemlja – status quo, siva, bijela

Specifičnosti: Zemlja dominira tijelom, donosi rast, ozdravljenje, koristi se u magičnim ritualima vezanim s materijalnim dobicima, novcem, poslom i financijama svih vrsta. Koristi se kod rituala znanja, mudrosti, snage, rasta, blagostanja

Predstavlja: strukturu, zakone, metal, kosti, planine, polja, stijene: Zemlja je stabilnost, prirodnost, starost i mudrost

Bilje koje se povezuje sa elementom Zemlja: patchouli, pelin, vertivija, orlovi nokti, čempres,

Životinje: vuk, medvjed

Elementalni kralj: Ghob

Metali: željezo, olovo

Ulja: čempres, narcisino ulje, patchuli

Incense: mirta, američki likvidambar, kadulja, patchuli, magnolia, pelin, korijenje

Božice: Ceres, Myphyts, Persephone, Prithini, Cerridwin, Riannon, Gaia (Majka Zemlja), Dememter, Rhea ( Majka Svih Božica)

Bogovi: Adonis, Athos, Arwin, Marduk, Odin (Otac Svih Bogova), Herne (Rogati Bog Zelene Šume), Pan (Radost na Zemlji)

Misli koje pomažu:

„Sa strpljenjem tražim sveto, drevno znanje i mudrost, sa jednostavnošću se bogatim, učim, razvijam se. Kroz ceremoniju učim drevno znanje Zemlje. Kroz ritual podupirem rast moje duše. Učim sa simbolima Zemlje.”

Mjesec: Novi – Mladi mjesec

Božica: Tamna

Elementari – bića koja vladaju elementima:
Zemljom dominiraju Gnomi.

  • Razni tipovi: Dridi, Hamadridi, Elves (Patuljci), Satiri, Pan, Brownies, Sylvestres, Goblin, Duhovi Drveća
  • Područje rada: rad sa kamenjem, stijenama, kristalima, metalima, biljkama, kostima
  • Dominirano: Gob, Goblins
  • Osobnost bića: nepovjerljivi, teško je zadobiti njihovo povjerenje, ali odani. Vole jesti, sakupljati stvari
  • Tehnika povezivanja s elementom Zemlja – meditacija

Za početak bit će vam potrebno nabaviti neke stvari poput svijeća, eteričnih ulja, kamenja i bilja. Te stvari nisu neophodne, ali ako jeste u mogućnosti potrudite ih se nabaviti. Materijali koji se koriste kod ove tehnike služe kao pomoć kod predodžbe, koncentracije i usmjeravanja energije.
Uzmite neku manju posudu od prirodnog materijala, staklenu, drvenu ili je sami izradite od gline ili glinamol smjese. U početku može se koristiti i morska školjka. Napunite je sa soli. Isto tako pripremite jednu posudu sa zemljom ili pijeskom. Ako je moguće kamenje koje odgovara Elementu Zemlji, ali nije obavezno. Pokušajte nabaviti nešto od bilja: (kadulja, magnolija, patchuli, mirta, narcisa) bilo u svježem obliku ili u obliku eteričnog ulja.
Kupite zelenu svijeću, (koja je cijela obojena u zeleno, provjerite da nije obojena samo s vanjske strane). Svijeća mora biti nova, nekorištena! Jedan dan ostavite je vani, na suncu i mjesečini, da bi se svijeća pročistila od energija koje je nakupila prilikom transporta. Iz tog razloga najpoželjnije je da se izradi kod kuće, no za početak dovoljno se držati tog pravila. Uronite je u slanu kupku i operite zajedno s jednom šivaćom iglom. Pustite da se osuši. Podložite je sa tanjurićem da se osigurate protiv istjecanja voska. Po svijeći iglom ispišite zemljane simbole.

Prije meditacije napravite poneku vježbu za kralježnicu i ramena. Istegnite se. Bitno je da ne osjećate nikakav pritisak i da je kralježnica u ravnom položaju.
Sad kad imate sve pripremljeno, udobno se smjestite, uspravite kralježnicu, napravite uzemljenje i šibicama upalite svijeću (nemojte koristiti upaljač). Na svijeću kapnite po kap eteričnih ulja (prilikom toga pazite da ne kapnete izravno na plamen da se svijeća ne ugasi), i dodajte po listić neke od biljaka. Maksimalno koristite osjetila! Uzmite u ruke posudu sa zemljom, osjetite njezinu teksturu, miris, boju. U mislima prizivajte slike planina, stijena, kamenja, tla, soli, drva. Obratite pozornost na težinu svog tijela, kosti, zube, nokte, kosu i tkivo. Obično te dijelove doživljavamo kao naše, no u ovom slučaju potrebno se prisjetiti kako svaki taj dio Elementa Zemlje dolazi u nas i izlazi iz nas. Unosimo ga u obliku hrane. Protječe kroz nas za vrijeme našeg života, izgrađuje naše tijelo. Posuđen je iz prirode, ali nikad posjedovan.
Također mogu vam pomoći slike iz prirode, velike zelene šume, polja, parkovi, ukratko sve čvrsto iz prirode.

Element Zemlja asociran je sa sjeverom (okrenite se licem prema sjeveru), sa noći, zimom, starosti, nebom. Vremenom gdje sunce i mjesec nikad ne sjaje. To je mjesto tame i mraka kao u zemljinoj unutrašnjosti. Vrijeme koje je prošlo, vrijeme zaboravljanja, nešto poput odlaska na spavanje. Zamislite svoje tijelo kao drvo koje iz njezine unutrašnjosti crpi sve što mu je potrebno za život, pročišćava i odnosi sve neprirodno.

Možete na papir napisati sve asocijacije sa Zemljom za vrijeme ove tehnike kako biste ih koristili kasnije u magičnim ritualima kod prizivanja elemenata. Slobodno improvizirajte! Magija je za svakog pojedinca različita. Pronađite način koji vama najviše odgovara tako da budete opušteni i izbacujte sve što vas smeta ili dekoncentrira. Ovu tehniku prakticirajte tjedan dana, nakon toga prijeđite na sljedeći element. Napominjem da je ovo vrlo snažna tehnika. Mnogi će u trećem tjednu prilikom povezivanja sa Elementom Vatre doživjeti promjene poput donošenja bitnih odluka, rješavanja dugogodišnjih problema. Pustite magiji da za vas učini mala čudesa i to bez da nešto izravno tražite. U većini slučajeva rješenje koje se samo ponudi bolji je izbor od nekog kojeg mi mislimo da trebamo.

Svakako preporučujem da nabavite neki kamen koji korespondira elementu Zemlji.

8 Responses to “Element Zemlja”

  1. gun Says:

    Pozdrav, evo samo bi želio upitati dali se pomoću tog elementa možemo lagano puniti i dobivati na životnoj snazi. Jer sam čuo da ako ulazimo u taj magični svijet sami i neuki (kao što ja ulazim) da nas netko može totalno iscrpiti. Tj. valjda ti potezi koje obavljamo. A ako nas iscrpe do kraja onda nismo za ništa, niti za sebi pomoći a kamoli drugima… ili činiti neka čuda..

    Konkretno znam jednog bio-energičara koji me može puniti ali sve to skupa nema smisla, jer bi ga morao plaćati 220 kn po terminu (sat vremena do dva) , a i drugi su puno potrebniji njegove snage tako da im ne uzimam termine.

    On ima jačinu oko 1000 nekih jedinica, a normalni čovjek oko 190-250 tih jedinica. Ja sam nakon terapije imao oko 300 što je standard za normalne pročišćene ljude. E sada, kako se jamogu povezati sa tobom.

    I dali imaš nekog jakog iza sebe tko te vodi i štiti… Šalji meil svakako.

  2. gun Says:

    Pozdrav, evo još jedan upit. Zanima me di točno piše kako napraviti uzemljenje (ja sam totalni početnik). Vidio sam da svima daješ link ove stranice kada traže kako napraviti uzemljenje, no nisam točno shvatio -jer ne piše točno kako napraviti UZEMLJENJE.

    Može na mail ili ovdje. Kako, kada i sa čime napraviti uzemljenje?

  3. Emina Says:

    Uzemljenje je opisano u kategoriji “uvod u magiju”, detaljnije u
    podnaslovu “vježba uzemljenja”
    link: http://www.knjigasjenki.com/?p=4
    Prvo se radi uzemljenje, diže krug, a nakon toga se priziva elemenat, ili više njih….
    Uputstva također stoje u odgovoru na pitanje br. 12, 21, 30,38
    Isprintaj i proući uzemljenje, otvaranje i zatvaranje kruga, pa elemente…tim redoslijedom da se ne zbunjuješ.

  4. Emina Says:

    Energijom se možeš puniti na način koji je opisan u kategoriji pitanja i odgovori:
    http://www.knjigasjenki.com/?page_id=41
    Pitanje broj 35
    “Drzite casu u rukama i zamisljajte snop ljubicastog svijetla koje iz okoline ulazi u casu i puni je svijetlom. Ovdje je najvaznija vizualizacija i koliko se god cinilo jednostavno vazno je to uciniti savrseno. Za to vrijeme izgovorite:”

    Preko vježbe uzemljenja također se možeš puniti energijom i iz tijela
    izmjenjivati negativnu s pozitivnom energijom….

    Ne možeš iscrpiti energiju u tom smislu, ali nakon dizanja kruga možeš osjetiti umor. Međutim da bi to spriječio radiš uzemljenje, dakle crpiš energiju iz zemlje a ne iz vlastitog tijela.

    Ne velim da bio-energičar nema moć iscjeljenja, ali kad muze takvu lovu onda sigurno nema drugu namjeru nego masno zaraditi. Osobno mislim da je posjet takvom velika glupost. Sam možeš puno više napraviti….

    Pošto vidim da si nov u ovom i da ti puno stvari nije jasno preporučam ti da prvo pročitaš sve što možeš i dobiješ neke osnovne smjernice. Na mojem blogu možeš pronaći dosta materijala za početnike. Tek kad ti informacije sjednu kreni u praksu, i nemoj se žuriti. Ja sam osobno proučavala više godina prije nego sam izvela prvi ritual. Tako da prvo usvoji, sve će biti puno jednostavnije.

    Magiju prakticiram samostalno i izbjegavam zajednice i kovene, jer smatram da ne postoji jedna grupa ljudi koja bi složno i sa jednakim znanjem mogla prakticirati zajedničke rituale. Ima puno magijskih grana koje se sve jako razlikuju, pa je teško pronaći dvije iste osobe koje bi na
    jednak način izvele ritual. Nije to ni bit magije. Magija je individualna, samo su osnove iste… Do tih ćeš spoznaja doći i sam kroz vrijeme ako nastaviš proučavati magiju.

    U magiji nema jačeg ni slabijeg. Samo onih malo iskusnijih koji te mogu usmjeravati. Nema močnijih. Ti si sam sebi vođa i učitelj. Tvoja magija dolazi iz tebe ne iz drugih. Nitko ritual ne može odraditi dobro kao ti sam.

    Željela sam ti odgovoriti preko e-maila, zbog količine teksta međutim bezuspješno, pa te molim da daljnja pitanja postavljaš u rubrici pitanja i odgovori, ili navedeš ispravnu mail adresu.

  5. tpilic Says:

    Pošto sam 100 % invalid, da li se mogu koristiti vašim savijetima? Ne znam da li moja invalidnost utjeće na magiju?

  6. Emina Says:

    Naravno da se možete koristiti, dapače. Invaliditet nikako ne može utjecati na tehnike u magiji.

  7. cersei Says:

    Fascinirana sam svim sto sam procitala na vasoj str. Buduci sam skroz nova u svemu tome (mada me uvijek privlacilo) bila bi vam zahvalna kad biste mi na mail poslali nekakve nazovimo upute, sa cim prvo poceti i kada se odvaziti na prvu , ajmo recci akciju. Sada mi je sve smijesano i neznam sta bi prvo procitala, najrađe bi sve progutala.. I da, da li se moze nabaviti kakva literatura, mislim da bi bilo jednostavnije.. hvala unaprijed

  8. mijat Says:

    Pozz
    totalni sam početnik i zanima me dali se može krug otvarati i zatvarati sa svakim pojedinim elementom radi vježbe
    hvala …….

Leave a Reply

Categories